Tips voor Drachten en omgeving

• Op de website bewegenindrachten.nl vindt u allerlei buitensport gelegenheden. Zo zijn er bijvoorbeeld sportvelden, pannakooien en zwemstrandjes op aangegeven waar je vaak gratis terecht kunt.

• Naast de zwemstrandjes in Drachten, is ook Strandheem elke avond na 6 uur gratis open. Kinderen kunnen daar zwemmen of in de speeltuin spelen (picknicken is ook leuk!)

• Sinds een jaar heeft Drachten een Blotevoetenpad! In de wijk Vrijburgh, achter de straat Zilverschoon zit een blotevoetenpad. Het is volledig gratis en bestaat uit o.a. Modderpaden, een pontje en boomstammen om over te lopen.

• Drachten heeft een paar speeltuinen.
    Speeltuin de Wiken is gratis, ook voor kinderen die niet in de wijk wonen. (Bij flat op de St. Jansberg)
    Speeltuin De Draaikolk vraagt een entree van 2 euro, maar daar is dan ook een zwembad bij

• Kinderen kunnen een gratis abonnement bij de Bibliotheek krijgen om boeken, tijdschriften, strips en andere spullen te lenen.
    Als ouder kunt u voor 5 euro 2 maanden lang boeken lenen (zomer abonnement)
    Komt u op vrijdagavond? dan kunt u gratis DVD's lenen.

• In het Slingepark, bij het Skatepark, staat Place 2B. Dit is een leuke hangplek voor tieners waar zij allerlei activiteiten kunnen doen. Soms wordt er ook eten geserveerd. Kijk op de Facebookpagina van het MOS jongerenwerk voor openingstijden en meer.

• Een dagje geen zin in koken? Er zijn 2 plaatsen waar u in Drachten terecht kunt voor een goedkope of gratis gezamelijke maaltijd.
    Bij Bosdhardt biedt elke dinsdagmiddag een maaltijd aan. Ze vragen hier soms een kleine bijdrage voor, maar er zijn ook gratis pannenkoek-middagen. Kijk op de facebookpagina voor meer informatie. (https://www.facebook.com/search/top/?q=bij%20bosshardt%20drachten)

Op de Torenstraat 18, Gebouw Rehoboth, wordt iedere woensdagavond een gezellige gratis maaltijd geserveerd tussen 6 en 7 uur. U mag gewoon binnenlopen.

Tips Algemeen

• Bedenk aan het begin van de zomer samen met de kinderen leuke (gratis) activiteiten. Stop deze dingen in een pot, of maak er een leuke lijst van. Probeer regelmatig iets uit de pot of van de lijst te maken.

• Het is een inkoppertje, maar veel kinderen vinden het heerlijk om te logeren bij vriendjes of familieleden. Dan zijn de kinderen er even lekker tussenuit én hebben papa en mama ook even de handen vrij.

• Regenachtige dag? Pof wat mais, doe de gordijnen dicht en zet een leuke film aan. Ze heb je zomaar een bijna gratis thuisbioscoop.

• Veel kinderen vinden het heerlijk om samen te koken, bakken of bijvoorbeeld zelf ijsjes te maken. Het bakken van een cake, koekjes of pannenkoeken kost weinig, maar kan veel plezier opleveren!

• Speelgoedruil. Ruil met het speelgoed van de buren of vriendjes en vriendinnetjes. Dan kunnen de kinderen van beide gezinnen even met ander speelgoed spelen.
    Je kunt het speelgoed voor altijd ruilen, maar bijvoorbeeld ook voor een week.

• Kamperen in eigen tuin is vaak een hit, zeker als kinderen 's nachts in de tuin mogen slapen. Je kunt er een tentje voor gebruiken, maar ook een bouwwerk van kleden kan al heel leuk zijn.

• Met wat simpele hapjes kun je al snel een heerlijke picknick organiseren. Laat de kinderen helpen met de voorbereidingen, zodat ze vol trots kunnen eten.

• Laat oudere kinderen een Speurtocht uitzetten voor elkaar of jongere kinderen.

• Zelf een boekje maken kan heel leuk zijn. Bijvoorbeeld een stripboek, puzzelboek, kleurboek of leesboek. Helemaal leuk als papa de puzzeltjes maakt in het boekje of mama de kleurplaten inkleurt.

• Luisterboeken zijn een fijne manier om rustig tot jezelf te komen of weg te dromen. Luisterbieb is een gratis app waar allerlei kinderboeken op te luisteren zijn.

• Maak foto's van alle leuke dingen die jullie doen. Dat maakt alles nog wat specialer.